Školske novine… 3.deo

Уобичајен

Teme

Zamislite da u sportskom časopisu zateknete tekstove o modi, filmu i muzici a a o sportu nigde ni traga ni glasa. O čemu se radi? Neko je pomešao lončiće. Ako je časopis sportski onda teme o kojima izveštava moraju biti sportske. Logično, zar ne? Tako i školski časopis treba da sadrži teme vezane za vašu školu. Naravno, časopis može da sadrži i neke druge teme, ali ako nema tema vezanih za školu onda on ne može biti školski časopis.

Kao što je već rečeno, na sastanku redakcije treba odrediti koje će teme biti objavljene u broju koji je u pripremi kao i koji je član redakcije zadužen za koju temu. Gavni urednik treba da ima kompletnu evidenciju o tome.

Teme možemo podeliti u školske i vanškolske. Neke od tema koje se mogu naći u školskim novinama prikazane su u tabeli. Naravno, ako časopis izlazi u elektronskom obliku nećete imati podatke o ceni i štampariji.

novine blog - Microsoft Word

Etičke norme

Onaj ko piše ili oblikuje novine obavezan je da poštuje neke etičke norme. Za novinare važe sledeći principi:

  • istina
  • točnost
  • objektivnost
  • poštenje

To znači, da kod pisanja morate imati činjenice sa kojima možete dokazati tvrdnje (istinitost). Morate biti u stanju dati podatke o osobi (tko?), o mestu (gde?) i o vremenu (kad?) događaja.. Ako pišete vesti onda su uvek potrebni podaci o osobi, mestu i vremenu događaja (tačnost).
Jako je važno kako se šta kaže. Kod pisanja članaka budite objektivni. Predpostavke ili čak uvrede ne smeju se naći u nijednim novinama. Isto važi i za izbor slika i fotomontaže. One ne smeju biti uvredljive. Kritiku formulišite tako da druge osobe to dobro prihvate. Kritike i predlozi moraju pokazati da vam nije cilj poniziti drugu osobu već ukazati na mogućnost poboljšanja postojećeg stanja.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s