Inkscape

Уобичајен

Inkscape je open source alat za rad sa vektorskom grafikom, sličanih mogućnosti kao Adobe  Illustrator, CorelDraw ili Xara X. Razvijen je pod Linux platformom, ali kao i GIMP , prilagođen je i drugim operativnim sistemima.  Možete ga besplatno preuzeti  na    http://inkscape.org/. Trenutno aktuelna verzija Inkscape programa je 0.48.4. Program je pod GNU GPL (General Publik License)  licencom koja omoućava njegovu dalju modifikaciju i distribuciju.

Program je dostupan na oko 40 jezika. Verzija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu je takođe dostupna, ali zbog nespretnih prevoda pojedinih (da ne kažem većine) termina objašnjenja koja slede odnosiće se na program na engleskom jeziku.

Inkscape, sa svojim WYSIWYG interfejsom  omogućava veliku slobodu grafičkog izražavanja. Kao kod ostalih  programa  za crtanje  moguće je kreiranje osnovnih oblika (elipse, pravougaonika, zvezde, poligona i spirale), njihova  transformacija rotacijom, istezanjem, promenom veličine… Takođe,   Inscape nudi funkcije za manipulaciju objektima preciznim prilagođavanjem čvorova krive.

Kao rezultat rada u ovom programu dobićete SVG fajl.

Osobinama objekata može se manipulisati, sem preko ulaznih uređaja (miš, tabla za crtanje, ekran osetljiv na dodir) i  kroz XML editor.

SVG

SVG  – skalabilna vektorska grafika (eng. Scalable Vector Graphics) je XML jezik za prikazivanje dvodimanzionalne vektorske grafike, koja može biti  statična ili animirana. To je otvoreni standard, koji je 1999. godine  razvijen od strane Konzorcijuma za veb (W3C, eng World Wide Web Consortium).

SVG slike i njihove osobine  opisani  su tekstom, jer je sam SVG format tekstualni, XML format. To znači da  u okviru slike mogu postojati i tekstualni opisi slike, tj. tagovi što, između ostlog,   omogućava indeksiranje, skriptovanje i  kompresovanje  slike.

SVG slike je moguće kreirati, kao i bilo koji drugi XML dokument, pomoću bilo kog tekst editora. Takođe, postoje i programi za crtanje koji omogućavaju kreiranje SVG slika.

Svaki element  SVG  slike  moguće je animirati  a  grafički elementi ne gube na kvalitetu prilikom promene dimenzija.

Izgled i podešavanje radnog okruženja

interfacesredjen

Pokretanjem programa dobijate prozor kao na slici gore. Radna površina predstavlja prostor za crtanje i montažu crteža (canvas). Možete crtati na celoj radnoj površini ali štampaće se samo ono što je na stranici (page).

Iznad radne površine su (1) – linija menija, (2) – standardna linija sa komandama (commands   bar),  linija za podešavanje osobina izabrane alatke(tool controls bar).viewsr

Postavljanje i uklanjanje elemenata korisničkog interfejsa možete: View – Show/Hide  (slika desno).

Kao što se vidi na slici u istom meniju imate mogućnost  postavljanja mreže (grid), maksimiziranje radne površine (fullscreen), prelazak na sledeći ili predhodni prozor (previous window, next window)…

Paleta sa bojama postavljena je  horizontalno ispod horizontalnog scrool bar-a. Pošto je samo delimično vidljiva, ispod nje se nalazi još jedan horizontalni scrool bar kojim se omogućava pomeranje boja u paleti.

statusnasr

Klikom miša na boju u paleti bira se boja punjenja objekta.

CTRL + klik bira se boja okvirne linije objekta. debljina linije

Broj pored boje linije predstavlja debljinu linije. Ako želite da je promenite desnim klikom na broj (na slici je to broj 2) otvara se meni u kom, sem debljine linije, možete promeniti i merne jedinice debljine linije. (slika 4.)

Klikom na opciju Remove u istom  meniju uklanja se već postojeća okvirna linija na objektu.

Promenom vrednosti opcije Opacity, menja se providnost boje punjenja i boje linije (samim tim i objekta na koje se primenjuju).

Podešavanje parametara strane

Izborom opcija File – Document properties otvara   se prozor kao na slici dole. Na kartici Page nalaze se parametri stranice kao što su boja pozadine (background), veličina strane (page size), orijentacija strane (portrait, landscape), izbor podrazumevanih mernih jedinica (default units)…

Za izbor boje pozadine kliknite u šrafirani deo pored reči background.

Izborom podrazumevanih mernih jedinica (default units) promeniće se merne jedinice u samom programu (lenjirima…), a promenom mernih jedinica u odeljku custom size menjaju se samo merne jedinice koje prikazuju izabranu dimenzije strane.

Document Properties (Shift Ctrl D)

Kartica Guides sadrži parametre za podešavanje pomoćnih linija –  vođica.

Kartica Grid sadrži parametre za podešavanje mreže koja se koristi za precizno crtanje.

Kartica Snap sadrži opcije za uključivanje privlačenja do objekta, vođica ili mreže. Zašto postoje ove opcije? Mišem se ne može uvek dovoljno precizno postaviti neki objekat na željenu poziciju, pa se uključenjem ovih opcija to olakšava.

Korisni linkovi:

http://inkscape.org/

http://inkscapetutorials.wordpress.com/

http://en.flossmanuals.net/inkscape/introduction/the-inkscape-interface/

5 responses »

  1. Повратни пинг: 2. Razred: Inkscape | Dragan Ilić Blog

  2. Повратни пинг: Inkscape | ...Učimo informatiku 1...

  3. Повратни пинг: II razred – grafika | Učimo informatiku 2

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s