Video

Уобичајен

Najopštije rečeno, video zapis je elektronski medijum za snimanje, kopiranje i emitovanje slika u pokretu. Video je u stvari serija slika koje se prikazuju jedna za drugom velikom brzinom. Svaka pojedinačna slika u video zapisu se naziva frejm (Frame). 

clip_image002

Sama video tehnologija je prvi put razvijena za televizije koje su koristile sistem katodnih cevi za prenos slike. Tako su, 1951. godine, korišćenjem prvog video rekordera, prvi put snimljene “žive slike” koje su emitovale televizijske kamere, direktnim konvertovanjem elektronskih impulsa kamere u odgovarajući format koji je bio uskladišten na magnetsku video traku.

Naravno, kako je tehnologija napredovala, napredovao je i razvoj video signala i njegovo prikazivanje, pa danas imamo najsavremenije televizore i video zapise koji nam pružaju mogućnost reprodukovanja video zapisa gotovo savršene čistoće i neverovatnog kvaliteta.

Osnovna podela video zapisa

Video zapis se može podeliti na dve velike kategorije: analogni i digitalni video.

· Kod analognog videa vrši se proces kodiranja tako što se video i audio signal snimaju u jedan kompletan frejm (modulaciju), dok sa druge strane postoji uređaj koji prima, tumači i razdvclip_image004aja signale na audio i video i nakon toga ih prikazuje na krajnjem uređaju (proces demodulacije). Ovaj proces vrlo često rezultira gubitkom kvaliteta video zapisa.

· Sa druge strane, digitalni video ostaje digitalan (koristi se binarni sistem, 0 i 1) jer se u podacima opisujue boje i osvetljenje za svaki pojedinačni frejm. Kada se završi celokupan proces transmisije, ne postoje nikakvo prevođenje, konvertovanje, već se isporučuju čisti, nepromenjeni podaci.

Aspect ratioUntitled3333333

Aspect ratio videa zapravo predstavlja proporcionalni odnos između njene širine i visine. Zapravo, opisuje dimneziju video platna i dimenziju elemenata slike u videu. Recimo, Ascpet ratio kod tradicionalnih televizora je 4:3, kod televizora i monitora novije generacije je to 16:9 itd. Na prikazanoj slici, možete videti koji sve Aspect ratio formati postoje.

Formati analognog i digitalnog videa

Formati analognog videa:

· NTSC TV (crno-beli signal, emitovan 1941.)

· NTSC TV (color signal, emitovan 1953.)

· 1”Real-Real

· U-Matic

· VHS

· S-VHS

· Betamax

· Hi-8

· BetaCam

Kada je reč o digitalnom video zapisu, potrebno je praviti razliku između formata videa i različitih tipova kompresije u vidu kodeka. Kompresija predstavlja zapravo, smanjivanje kvaliteta slike, kako bi se smanjila originalna veličina video zapisa, koji vrlo često znaju biti preveliki i samiim tim nepraktični za skladištenje.

Formati digitalnog videa:

· VCD

· SVCD

· DVD

· HDD VD/HDTV

· WMV

· MOV (Quick-Time)

· RM (Real-Media)

· AVI/DV

Najkorišćeniji kodeci za kompresiju:

· Motion JPEG

· Motion Picture Experts Group – 1 (MPEG – 1)

· MPEG – 2

· DivX/Xvid

· H.264

· MKV

· MPEG – 4

Broj frejmova po sekundi kod digitalnog videa

Brzina frejma predstavlja broj fotografija po jedinici vremena u okviru videa. Taj broj varira u opsegu od 6 ili 9 frejmova po sekundi za stare mehaničke kamere, pa sve do trenutno rekordnih 2564 frejma po sekundi kod profesionalnih kamera današnjice.

Kod video zapisa modernog doba, najčešći broj frejmova po sekundi je 25 za područja Evrope, Azije, Australije, a za područja Japana, Kanade i USA, to je 29.97 frejmova po sekundi. Kod današnjih modernih video zapisa, recimo, 60 frejmova po sekundi se koristi za HD video zapise.

Na ovom linku možete pogledati video zapis koji je snimljen najsavremenijom kamerom, sa neverovatnih 2564 frejma po sekundi:

 http://vimeo.com/19819283

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s