O školi

Osnovana 1878, Prva niška  gimnazija “Stevan Sremac” je jedna od najstarijih srednjih škola u Srbiji. Nazvana je po poznatom srpskom piscu Stevanu Sremcu, koji je proveo 11 godina predavajući književnost u njoj. Od njenog osnivanja pohađali su je mnogi učenici koji su kasnije postali znameniti članovi srpskog društva. Pomenućemo samo nekolicinu renomiranih srpskih pisaca kao što su Ljubomir Simić, Vladislav Petković-Dis, Borisav Stanković, kao i Branko Miljković, koji su počeli svoju karijeru pisaca dok su bili učenici ove škole. Njeni učenici i profesori su mnogo doprineli da Niš bude jedan od najvažnijih kulturnih centara u Srbiji. Oni su pomogli da se osnuje Niška narodna biblioteka,  Narodno pozorište,  crkveni hor “Branko” i literarni magazin “Gradina”.

Trenutno u gimnaziji “Stevan Sremac” ima preko 700  učenika.  Oni su podeljeni u 24 odeljenja, 6 u svakom razredu. Učenici pri upisu mogu da se odluče za prirodno-matematički, društveno-jezički  i filološki smer.

Veliki broj učenika naše škole svake godine učestvuje na takmičenjima gde ostvaruju zapažene rezultate.  Aktivni su  kroz razne projekte (čak i međunarodnog karaktera), konkurse  i smotre. Pored redovne nastave, znanja potrebna za  ova učešća učenici stiču na vannastavnim aktivnostima kao što su sekcije, dodatna i konsultativna  nastava.

 O autoru bloga

Silvana  Ivković, profesor računarstva i informatike.