Šta to beše HTML?
Internet, kao svetsku mreža računara, možete koristiti na više načina. Jedan od najpopularnijih načina upotrebe je pregledanje Internet stranica, proces popularno nazvan surfovanje Internetom.

Svaka Internet stranica je hipertekstualan (Hypertext) dokumenat. Hipertekst se sastoji od međusobno povezanih delova teksta (ili drugih objekata) tako da čitalac (korisnik) interaktivno određuje redosled čitanja (pregledanja). To praktično znači da dokumente na Internetu ne morate da čitate sekvencijalno kao knjigu, već se po želji  možete šetati kroz jedan ili više  dokumenata.
Kada su u pitanju Internet dokumenti, sekvencijalno čitanje uopšte nije neophodno. Korisnik se kreće kroz Internet dokumente koristeći veze (linkove), pomoću kojih skače na različite delove dokumenta ili posebne dokumente, u skladu sa svojim interesovanjima i potrebama. Kretanje kroz takve dokumente naziva se navigacija a ne čitanje.

Veze (eng. Links) se nazivaju još i hipervezama (Hyperlinks). Ove veze građujemo u Internet dokumenat  uz pomoć HTML-a. Međusobno povezani dokumenti na Internet-u ne sadrže samo tekstove već i različite sadržaje kao što su slike, zvuci, animacije, video materijale, pa se Internet može nazvati i hipermedijalnim sistemom. Sve ove medije i njihov međusoban odnos opisujemo i ugrađujemo u Internet stranicu, opet uz pomoć HTML-a. Dakle, osnovni jezik za kreiranje strukture i sadržaja, kao i formatiranje sadržaja  stranica na Internetu jeste  HTML.

Priča o nastanku HTML-a stara je koliko i sam Internet. Sa razvojem Interneta razvijao se i HTML, a jedan od najvećih „krivaca“ za to je firma Netscape,  koja je na samom početku na svoju ruku vodila nestandardna proširenja u HTML jezik. Naravno, ni ostali proizvođači browser-a nisu puno zaostajali za Netscape-om, pa je za taj period razvoja Interneta vezana i priča o takmičenju proizvoñača  browser-a u uvođenju nestandardnih proširenja u iste, poznata pod imenom „Rat Browser-a“. Da bi se izbegli dalji „ratovi“  među gigantima softverske industrije, proširenjima, standardima i novim verzijama  HTML-a bavi se posebno zvanično telo zvano W3C komitet. Dakle, HTML je živ jezik koji se razvija!

HTML nije programski jezik u onom smislu u kom su to C++ ili Visual Basic, jer ne sadrži komande, tipove podataka, operatore, promenljive i slične stvari. HTML je više jezik za opis Internet dokumenata. Pomoću njega možete menjati boju i veličinu teksta, boju pozadine, umetnuti sliku i zvuk na  Internet stranicu, ali ne možete izračunati koliko je 2+2. U svojoj suštini HTML dokumenat je običan  tekstualni dokumenat sa ekstenzijom .htm ili .html, tako da se može kreirati i u bilo kom od tekst editora, kao što su Notepad, WordPad, MS Word. Iako je izrada HTML stranica vrlo jednostavna, postoje pravila koja morate znati i poštovati ih pri izradi HTML dokumenata.

Pogledaj više  na     Sta to bese HTML

Primere pogledajte na   htmlprimeri

HTML tutorijali

Pregled osnovnih HTML tagova

One response »

  1. Повратни пинг: IV razred Računarske mreže | Učimo informatiku 2

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s