Pogledajte korisne savete za uspešnu izradu prezentacije  SAVETI

Snalazite se u Power point-u 2003 ali Power point 2007  vam izgleda komplikovano! Šta sad?
Probajte Interaktivni vodič izPP2003 u PP2007
Imate problema pri izradi domaćeg zadatka?

Pogledajte Dodatno objašnjenje

 

Prezentacije

Svako javno izlaganje, bilo u cilju edukacije ili neke promocije slikovitije je i efektnije ako je praćeno odgovarajućom multimedijalnom prezentacijom.  Primena prezentacije posebno je  uspešna u obrazovanju. Učenicima je lakše usvajanje materije koja je praćena ilustracijama i animacijama od suvoparnog predavanja praćenog škripom krede po lošim tablama na kojima se ništa ne vidi.

Veliku pomoć pri izradi prezentacije  predstavljaju programi za kreiranje i prikazivanje prezentacija. Jedan od najčešće korišćenih programa  za izradu prezentacija je  program iz Microsoft Office  paketa, PowerPoint.

Svaka računarska prezentacija je naslednik dijapozitiva  ili grafo-folije.

Sama  računarska prezentacija je niz slajdova (stranica prezentacije).

Svaka stranica (slajd) se kreira od jednog ili više objekata koji mogu biti u vidu  teksta, grafike, zvuka (efekti, muzika), video klipova.

Kreiranje prezentacije

Izrada svake prezentacije odvija se u nekoliko koraka (etapa):

  • Definisanje cilja i sadržaja prezentacije (npr. cilj školskog časa je upoznavanje učenika sa novom lekcijom).  Treba imati na umu da prezentacija ne zamenjuje udžbenik i ne treba težiti tome da se cela lekcija «strpa» na slajdove jer će se time postići kontraefekat.
  • Planiranje organizacije sadržaja prezentacije struktuiranjem po slajdovima na sledeći način: tema-podtema i za svaku podtemu odgovarajući sadržaj. Uobičajeno je da pezentacija počinje slajdom sa osnovnom temom
  • Posle definisanja sadržaja pojedinačnih slajdova, za svaki slajd treba utvrditi koji objekti treba da se nađu na slajdu i kako ih rasporediti (teksta, slike, zvuk…)

Kreiranje prezentacije u PowerPoint-u

Klikom na ikonu PowerPoint-a ili izborom iz Start menija dobijate sledeći prozor

  • Klikom na New slide otvara se novi slajd
  • Izborom iz Slide Layout birate koje će sve objekte da sadrži vaš slajd. Možete da izaberete i prazan slajd pa preko Insert  menija sami da ubacujete objekte.

 Na slici 5. vidite slajd koji sadrži više objekata. Sem teksta tu je i:

  • slika koja se na slajd ubacuje isto kao u Word-u (Insert-Picture)
  • hiperlink  koji se ubacuje tako što se najpre selektuje onaj objekat na koji treba da kliknete da bi se došlo do željenog cilja (drugog slajda ili nekog dokumenta). Kad ste selektovali objekat (u ovom slučaju deo teksta «Imamo i hiperlink» birate iz menija Insert opciju hyperlink i otvara vam se prozor kao na slici 6. Ovde birate ono šta povezujete sa selektovanim objektom.

Kada ste izabrali klikom na OK završavate izradu hiperlinka.

  • Oblačić je objekat iz AutoShapes kolekcije linije sa alatkama za crtanje (vidi sliku 1). Na istoj liniji ćete naći i strelicu.
  • Pozadinu podešavate preko Formatbackground ili izborom gotove šeme Slide design koja sem pozadine nudi i fontove, dugmad za nabrajanje i sl.

Animacija objekata

 Još jedna interesantna pojedinost koja bitno razlikuje računarsku prezentaciju od folija i dijapozitiva je ta što svaki objekat prikazan na slajdu može biti animiran i to više puta i na različite načine.

Animacije se ubacuje tako što se selektuje objekat (klikom) pa se iz menija Slide Show (slika7) izabere opcija Custom Animation. Sa desne strane slajda dobijate TaskPane kao na slici 8. Klikom na dugme Add effect ubacujete efekat za objekat.

Postoji nekoliko vrsta efekata npr. Entrance su «dolazeći» efekti koji određuju na koji način će vam se objekat pojaviti na slajdu. Efekti iz grupe Exit određuju na koji način će objekat «otići» sa slajda.

Kada odredite vrstu animacije nad objektom možete odrediti dodatna podešavanja (slika 9) kao što su da li će animacija da počne automatski ili na klik miša, kojom brzinom će se izvesti ili sa koje strane ekrana.  Svaka animacija može dodatno biti praćena zvučnim efektom.

Kada kreirate prezentaciju u Power pointu nije dovoljno samo  ubaciti sadržaj bilo kako i pokrenuti Slide show. Morate voditi računa o sadržaju i izgledu  svakog slajda posebno.


2 responses »

  1. Повратни пинг: Power Point prezentacije | Informatička sekcija

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s