Dva studenta sa Berklija, Spencer Kimball i Peter Mattis,  iskoristili su svoje programersko znanje  i  utemeljili korene programa za manipulaciju slikama „General Image Manipulation Program“ (GIMP). Posle desetak meseci rada prvu javnu verziju – 0.54 objavili su januara 1996.

U početku je bio baziran na Motif grafičkoj biblioteci, što je predstavljalo problem velikom broju korisnika, s obzirom na to da je Motif veoma skupa komercijalna platforma (radi se o hiljadama dolara). Iz istog razloga, veliki broj programera koji su želeli da daju svoj doprinos projektu pišući sopstvene dodatke, nisu to mogli da rade.

Nezadovoljan Motifom Piter  je odlučio da napiše sopstvenu grafičku osnovu od početka. Dve glavne komponente je nazvao gtk (Gimp Tool Kit) i gdm (Gimp Drawing Kit). Ubrzo nakon pojave gtk-a, došlo je do promene punog naziva GIMPa iz „General Image Manipulation Program“ u „GNU Image Manipulation Program“. Spenser i Piter su 9. juna 1997. godine objavili nova izdanja GTK+ i GIMP 0.99.10. To je bio njihov poslednji rad na projektu. Posle njihovog napuštanja projekta dolazo do kraćeg zastoja u razvoju programa, ali posle preuzimanja projekta od strane tima entuzijasta koji nje vremenom dobijao nove članove, program nastavlja da se razvija.

Kao odgovor na potrebu da se svi izvori vezani za GIMP projekat centralizuju, 7. oktobra 1997. godine registrovan je domen www.gimp.org. Ovde možete naći veliku količinu podataka o samom projektu, od izvornog kôda do saveta i trikova. Takođe ovde u svakom trenutku možete naći i  potpuno besplatno preuzeti najnoviju verziju programa.

GIMP je pisan pre svega, za GNU operativne sisteme (Linux, BSD), ali postoje i verzije za MS Windows i MacOS.

vilberMaskota GIMPa je Vilber (Wilber). Vilbera je 25. septembra 1997. godine osmislio Tomas Kosmenen (Tuomas Kuosmanen – tigert). Postao je prepoznatljiv znak koji asocira na GIMP. Vilber je za GIMP ono što je TUX za Linuks.

Program je zahvaljujući projektu lokalizacije na srpski jezik preveden na srpski tokom 2003. godine.

Korisnički interfejs

Korisnički interfejs GIMP-a sada je dostupan u dva oblika.

1. Multi-window mode (prikaz aplikacije u više prozora)

2. Single window mode (prikaz aplikacije u jednom prozoru)

Kada prvi put pokrenete GIMP, otvoriće vam se u više prozora. Ako vam je jednostavnije da radite sa jednim prozorom izaberite opciju  Windows  -> Single-Window Mode. Kada jednom aktivirate ovu opciju svaki sledeći put GIMP će se otvoriti u jednom prozoru.

Multi-Window Mode

radna povrsina1

U višeprozorkom prikazu prvi prozor (levo) predstavlja panel sa alatkama(1) ispod kojih se nalazi  panel za podešavanje osobina izabrane alatke (2-Tool Options).  Drugi prozor (u sredini) služi za prikaz slike koja se obrađuje (3). Možete imati otvoreno više ovakvih prozora (slika). Treći prozor  (desno) sadrži slojeve (layers), kanale (channels), putanje (paths), istoriju akcija ( undo history) u jednom bloku(4), četkice (brushes), šare (patterns) i  opcije za nijansiranje (gradients) zajedno u drugom bloku(5).

Single Window Mode

SWmode

Na slici se vidi da su levi i desni paneli fiksirani a ako imate otvoreno  više slika   iznad one sa kojom trenutno radite vidi se koje su još otvorene, što omogućava jednostavan prelaz sa slike na sliku kao  i uklanjanje nepotrebnih.

GIMP tutorijali

Tutorijal za „sređivanje“ slike – Retusiranje slike – Gimp tutorijal

http://gimptutoriali.blogspot.com/

http://www.scottphotographics.com/40-best-gimp-tutorials-of-2010/

http://www.youtube.com/user/GIMPtricks

Isprobajte još jedan interesantan tutorijal:

http://gimp-tutorials.net/steampunk-gimp-tutorial

NAPOMENA: Za osnovu koristite svoju sliku. Na početku tutorijala imate linkove do grafičkih elemenata koji se koriste u montaži. Pošto nisu svi  na naznačenoj lokaciji pronađite slične za zamenu.

Pogledajte još tutorijala na   http://gimp-tutorials.net

One response »

  1. Повратни пинг: GIMP « Infossremac's Blog

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s