Rad sa radnim tabelama

Vežbe:

1.  Formatiranje ćelija, formule, osnovne funkcije – Excel1VEŽBA1

2. Funkcije u Excel-u :

3. Urađene vežbe – ExcelZavrsniTestResen   

 

Za pomoć u radu koristite ECDL Excel 2010 knjigu (klikni na link da otvoriš knjigu)

Excel  2007

Osnovna namena Excel-a je numerička obrada podataka  formiranjem tabela, primenom funkcija i formula koje omogućavaju da izračunavanjem dođemo do rezultata.

Mogućnosti programa su:

• numerička obrada podataka, tabelarna izračunavanja, izrada predračuna, matematička, statistička, grafička i druga analiza rezultata,

• izrada spiskova, šema i drugih dokumenata potrebnih u svakodnevnoj organizaciji  podataka,

• grafičko prikazivanje podataka primenom  različitih dijagrama,

• korišćenje eksternih  podataka, mogućnost razmene podataka sa drugim programima,

• upotreba slika i grafičkih modela.

Pokretanje i izgled  programa

Program Microsoft Excel 2007 pokreće se iz start menija, All Programs/Microsoft Office i izborom Microsoft Office Excel 2007 ili pritiskom na ikonicu Excel 2007,  čime se  pojavljuje  prazna tabela koja predstavlja radni list u koji možemo upisivati brojeve, oznake i formule.

Na vrhu  Excel prozora nalazi se dugme Office (otvara funkcije za rad sa dokumentom: New, Save, Print, …), paleta alatki Quick Access Toolbar, traka za naslov i dugmad za zatvaranje programa, minimalnu i maksimalnu veličinu prozora.

Ispod njih nalaze se palete sa alatkama (Home, Insert, Page Layout, Formulas, Data, Review i View), koje su grupisane po funkcijama koje su predstavljene ikonama.

Ispod toga je oznaka selektovane ćelije i polje za unos formula.

U dnu prozora nalazi se oznaka  radnih listova, pomeranje listova, insert dugme, klizač po horizontali, prikaz strane, kontrola uvećanja.

Podešavanje Excela (Excel Options)

Pritiskom na dugme Office u  gornjem levom uglu otvaraju se meni sa  opcijama za rad sa dokumentom. Izborom dugmeta  Excel Options pokrećemo grupu funkcija za podešavanje Excel-a. Izabrane opcije važiće svaki put kada pokrenemo program, sve dok ih ne promenimo.

U grupi Popular u delu When creating new workbooks  može se podesiti font, veličina fonta, broj listova (Sheets) u okviru radne sveske (workbook), izbor jezika. Izbor jezika se vrši tak što se izabere jezik u levom prozoru mišem, a zatim se pritisne na dugme Add čime  će se naziv jezika pojaviti u desnom prozoru. Na kraju se izbor potvrdi pritiskom na dugme  OK u donjem  desnom delu prozora.

U grupi Save u delu Save workbooks možete izabrati da se vaše tabele čuvaju u formatu Excel 97-2003 Workbooks da bi se mogle otvoriti i u starijim verzijama programa. Takođe, možete promeniti lokaciju foldera za smeštanje datoteke svaki put kada zadate komandu Save.

U grupi Customize  možete odabrati funkcije koje najviše koristite i koje će se pojaviti u paleti alatki  Quick Access, u gornjem levom uglu prozora. Izbor se vrši pritiskom na funkciju u levom prozoru, a zatim na dugme Add, posle čega se funkcija pojavljuje u desnom prozoru. Funkcija se briše pritiskom na funkciju u desnom prozoru, a zatim na dugme  Remove, posle  čega  će ikona funkcije biti izbrisana iz palete alatki Quick Access.

Palete s alatkama

Sadržaj paleta s alatkama možemo videti ako pritisnemo naslovno dugme palete (Home, Insert, Page Layout, Formulas, Data, Review i View).

2 responses »

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s