Izgled prozora CorelDRAW-a

Vežbe i testovi  klikni

Corel Draw graphics suit X5  video tutorijal klikni

Corel Drav X5 tutorijali pogledati obavezno klikni

Corel Draw je program za dizajn i pripremu za štampu. Prvenstveno je namenjen za rad savektorkom grafikom, ali svaka nova verzija olakšava kombinaciju vektorske i rasterske grafike. U Corel paketu se nalazi i Corel Photo-paintnamenjen radu sa rasterskom grafikom.

Prozor CorelDRAW-a je slika koju na ekranu vidite kada se pokrene program. Ovde s evide osnovna pomoćna sredstva u vidu komandnih menija, linija alata, palete sa alatima, statusne linije i palete boja . Kada je dokument otvoren, a ne postoje selektovani objekti  podešavanja koja se vide  u liniji alata  odnose se na dokument koji je trenutno otvoren. Na primer, na liniji osobina (property bar) nalaze se komande za orijentaciju i veličinu/tip papira i jedinice mere.

Možete primetiti da  centrani deo radnog prostora zauzima radna stranica. Oko njega se nalazi prostor za montažu. Štampaće se samo ono što se nalazi na radnoj stranici.

Corel Draw – Navigacija dokumenta

Jedna Corel datoteka može da sadrži više radnih stranica. Jednostavnim klikom na jezičak sa imenom  prelazimo na željenu stranicu.

Napomena: Dodavanjem radne stranice ne menja se prostor za montažu.


Pogledajte video tutorijale za rad sa tekstom u Corel-u


Zanimljivo!

Једно реаговање »

Постави коментар