Školske novine  mallidobra ideja ili ne? 

Bilo da ste učenik ili nastavnik ovo je tema koja može da vam bude interesantna.

Ako ste u dilemi da li da u svojoj školi pokrenete školski časopis, ili ste već počeli da ih radite pa nailazite na raznorazne probleme, evo nekoliko smernica nastalih na osnovu iskustva i istraživanja na Internetu.

Ono što prvo morate imati na umu je činjenica da školske novine  poboljšavaju komunikaciju i informisanost u školi. Osim što služe za prenos informacija mogu biti zaslužne i za pozitivno raspoloženje među učenicima i nastavnim osobljem.

Posredstvom školskih novina učenici mogu:

  • informisati  o školskim projektima i aktuelnim dešavanjima u školi i gradu,
  • skrenuti  pažnju na stanje u školi,
  • širiti interesantne novosti,
  • zastupati  mišljenja …

Da bi to sve funkcionisalo kako treba, potrebno je imati

  • teme,
  • dobar koncept,
  • dobar plan i  organizaciju,
  • talenat za pisanje članaka  i oblikovanje časopisa i
  • nešto opreme

Autori i urednici  školskih novina su uglavnom  učenici,  koji na ovaj  način stiču  svoje prvo novinarsko iskustvo. Iskustvo u radu na školskim novinama može nekima od njih odrediti njihovo  buduće zanimanje. Osim učenika,  nastavnici  i roditelji imaju mogućnost da ovim putem  prenesu svoje mišljenje, iskustva i korisne informacije.

Statistike na svetskom nivou, pokazuju da je angažovanje  u izradi školskih novina najčešći oblik poslovne delatnosti učenika u obrazovnim institucijama.

Svake novine, pa i vaše školske moraju imati tim ljudi koji ih stvara – redakciju.

Redakcijski tim

Na početku je to uglavnom  ideja jedne osobe ili male grupe ljudi. Raspitajte se u školi ko je sve zainteresovan da radi školske novine. Već kod provog razgovora morate osobama objasniti koliko vremena će im taj rad oduzeti i koji poslovi ih sve očekuju. Što više članova vaš redakcijski tim ima, to bolje. Potrudite se da u redakciji imate članove iz  različitih razreda jer sigurno je da će učenik drugog razreda imati preciznije informacije o tome što se dešava na nivou njegove generacije nego što će to znati maturant.

Na prvom sastanku važno je da se međusobno upoznate  i podelite zadatke po interesovanjima.  Može više osoba biti zaduženo za praćenje jedne oblasti. Posle nekog vremena videće se ko je odlučan u nameri da ozbljno pristupi poslu a ko je nije. Važno je da radite kao tim. Školski časopis ne treba da završi kao “sabrana dela” učenika (ili nastavnika) koji je došao na ideju da ga pokrene već kao proizvod timskog rada grupe učenika uz podršku nastavnika.

Kod učeničkih novina se ne radi o novcu i moći, već o zabavi i zajedičkom radu, zato svi moraju imati ista prava. Važne odluke se donose zajednički. To su npr:

  • Termini objavljivanja novina
  • Zadnji dan predaje tekstova
  • Izgled
  • Opseg
  • Izbor tema…

Jedan član redakcije mora preuzeti odgovornost za  kompletan sadržaj novina, tako da će prvi zadatak redakcije biti izbor glavnog urednika.

Podela zadataka

Da  bi vaš posao funkcionisao bez problema, obavezno odredite  odgovornu osobu (glavnog urednika). U tom slučaju, niko ne može reći da nije odgovoran, ako dođe do eventualnih problema. Ta osoba se naravno ne mora (i ne može) brinuti o svemu. Ona treba imati  kontrolu i koordinisati  aktivnostima. Važno je imati  i osobe odgovore za prelom teksta i dizajn.

Unutar redakcije moraju se, po dogovoru, podeliti zadaci. Najbolje bi bilo da odredite urednika za svaku rubriku koju vaš časopis sadrži (politika, akcije, škola, projekti, zabava  itd.). To ne znači da će urednik rubrike sve članke na tu temu pisati sam, već će voditi brigu da određeni tekstovi na tu temu  stvarno budu vredni objave.

U izradi novina učestvuju i  osobe koje ne pišu tekstove. Npr. osobe  za tehničke stvari kao što je prelom teksta  i izgled novina,  fotografije,  prikupljanju oglasa, pronalaženje donatra… Uvek imajte na umu da čak i novine sa dobrim i interesantnim sadržajem izgledaju na prvi pogled dosadno ako imaju loš raspored članaka i  dizajn.

O  rasporedu rubrika i  stranica, tekstova i netekstualnog materijala odlučuje redakcija zajedno,  i tek na osnovu takvog rasporeda tehnička podrška kompjuterski sklapa časopis.

Rokovi  za predaju članka i izdavanje novina

Ustaljeno  periodično izdavanje  školskih novina  korisno je za praćenje aktuelnih događaja i izveštavanje o njima. Preporučuje se da se izabere datum za izdavanje koji se jednostavno pamti (dan škole, početak polugodišta, kraj polugodišta, nova godina…). Vodite računa da razmak između dva broja bude približan, da se ne bi desilo da za jedan broj imate previše materijala (bilo je mnogo događaja) a za drugi nemate dovoljno.

Pre samog izdanja vaših novina morate odlučiti do kada svi članci, slike, crteži, oglasi itd. moraju biti gotovi. Sve što se preda nakon  roka, koristi se  za sledeći broj. Nakon predaje materijala,  sve se proverava, kontroliše, pravi se plan izgleda novina i sve zajedno dostavlja tehničkoj podršci na kompjutersku obradu.

Koliko vremena će vam za to trebati zavisi od obima vaših novina i o tome, koliko osoba na njima radi. Važno je da sve bude gotovo na vreme, tako da osobe koje su zadužene za plan izgleda novina i korekture ne budu preopterećene i  ne moraju žuriti. Važno je unapred znati na koji način će vaše novine biti izdate.

Možete ih štampati ili objaviti u elektronskoj formi na Internetu. Način izdavanja je bitan zbog  određivanja rokova jer u slučaju štampe morate uzeti u obzir i vreme koje je potrebno štampariji za njihov deo posla. U slučaju elektronskog objavljivanja dobar rok za predavanje svih materijala je tri nedelje pre dana izdanja novina (jedna nedelja za korekturu i plan, dve nedelje za kompjutersku obradu).

Kad izađe prvi broj vaših novina, odmah počnite sa planiranjem i prikupljanjem materijala za drugi broj. Da bi za sve imali dovoljno  vremena  najbolje je da izveštaje o događajima u školi (predstava, književno veče  …) pišete za vreme ili  odmah nakon samog događaja, intervjuišite glavne aktere, napravite fotografije…

Teme

Zamislite da u sportskom časopisu zateknete tekstove o modi, filmu i muzici a a o sportu nigde ni traga ni glasa. O čemu se radi? Neko je pomešao lončiće. Ako je časopis sportski onda teme o kojima izveštava moraju biti sportske. Logično, zar ne? Tako i školski časopis treba da sadrži teme vezane za vašu školu. Naravno, časopis može da sadrži i neke druge teme, ali ako nema tema vezanih za školu onda on ne može biti školski časopis.

Kao što je već rečeno, na sastanku redakcije treba odrediti koje će teme biti objavljene u broju koji je u pripremi kao i koji je član redakcije zadužen za koju temu. Gavni urednik treba da ima kompletnu evidenciju o tome.

Teme možemo podeliti u školske i vanškolske. Neke od tema koje se mogu naći u školskim novinama prikazane su u tabeli. Naravno, ako časopis izlazi u elektronskom obliku nećete imati podatke o ceni i štampariji.

novine blog - Microsoft Word

Etičke norme

Onaj ko piše ili oblikuje novine obavezan je da poštuje neke etičke norme. Za novinare važe sledeći principi:

  • istina
  • točnost
  • objektivnost
  • poštenje

To znači, da kod pisanja morate imati činjenice sa kojima možete dokazati tvrdnje (istinitost). Morate biti u stanju dati podatke o osobi (tko?), o mestu (gde?) i o vremenu (kad?) događaja.. Ako pišete vesti onda su uvek potrebni podaci o osobi, mestu i vremenu događaja (tačnost).
Jako je važno kako se šta kaže. Kod pisanja članaka budite objektivni. Predpostavke ili čak uvrede ne smeju se naći u nijednim novinama. Isto važi i za izbor slika i fotomontaže. One ne smeju biti uvredljive. Kritiku formulišite tako da druge osobe to dobro prihvate. Kritike i predlozi moraju pokazati da vam nije cilj poniziti drugu osobu već ukazati na mogućnost poboljšanja postojećeg stanja.

Једно реаговање »

  1. ja ovo snatram lošom idejom jer te teme iz novina može neko i da zloupotrebi lili da neko iz grupe mazne novine i pise neistine i tračeve u školi i onda kada se on pronađe kao kriv onda cela grupa ispašta ako ne razumete

  2. osobi, mestu i vremenu događaja (tačnost).To znači, da kod pisanja morate imati činjenice sa kojima možete dokazati tvrdnje (istinitost). Morate biti u stanju dati podatke o osobi (tko?), o mestu (gde?) i o vremenu (kad?) događaja.. Ako pišete vesti onda su uvek potrebni podaci o osobi, mestu i vremenu događaja (tačnost).
    Onaj ko piše ili oblikuje novine obavezan je da poštuje neke etičke norme. Za novinare važe sledeći principi:

    istina

    Jako je važno kako se šta kaže. Kod pisanja članaka budite objektivni. Predpostavke ili čak uvrede ne smeju se naći u nijednim novinama. Isto važi i za izbor slika i fotomontaže. One ne smeju biti uvredljive. Kritiku formulišite tako da druge osobe to dobro prihvate. Kritike i predlozi moraju pokazati da vam nije cilj poniziti drugu osobu već ukazati na mogućnost poboljšanja postojećeg stanja.ontaže. One ne smeju biti uvredljive. Kritiku formulišite tako da drug

  3. Повратни пинг: Kako napraviti školske novine? | savremena nastava srpskog jezika

Постави коментар